Cate ceva despre ...
filmarea la nunti


Acest articol are scop informativ pentru tine, clientul obisnuit. Este important sa cunosti cateva chestiuni legate de serviciile de filmare la nunti.

Exista peste tot, pe site-uri de specialitate, oferte cat mai variate de filmare la nunti. Majoritatea ofertelor pun accent pe numarul orelor de filmare. Am vazut oferte cu livrare de material video de 100 ore!!! "Minunat!" va spune clientul, "Voi primi 100 de ore de film la super pret!". Nimic mai fals! Bucuria de a primi ore de filmare cu nemiluita, se va transforma in chinul groaznic de a descifra ce a vrut sa spuna "hartistul" in imagini. Sa privesti ore in sir fragmente de filmare si sunet, obtinute cu doua sau mai multe camere, este o performanta. Am primit multe solicitari de editare pentru astfel de materiale, dar cand faceam cunoscute costurile editarii video, cei mai multi obiectau contrariati si spuneau ca nu e posibil sa coste editarea mai mult decat au costat cameramanii la nunta!
Depinde de fiecare client ce alege sa primeasca de la videograf. Un material video brut, primit imediat dupa eveniment, are doar avantajul timpului de livrare instant si al cantitatii. Personal, consider livrarea materialului brut, fie video sau foto, o lipsa de respect fata de client.


Filmarea bruta vs filmul nuntii editat.

Filmarea bruta = tot materialul, fara selectie, descarcat direct din camera. Filmul editat reprezinta, in cateva cuvinte: selectia cadrelor, montajul video intr-o forma logica, interventie asupra culorilor, contrastului si expunerii, eliminare sau adaugare de sunet, sincronizarea imaginilor cu sunetul, stabilizare etc. Forma finala a filmului reprezinta viziunea editorului, dar si a videografului care a filmat, de cele mai multe ori videograful fiind si cel care editeaza.


Prestatii ieftine - filmare kitsch - editare kitsch.

Sunt ofertanti cu tarife mici, care incearca sa impresioneze prin etalarea echipamentului: filmare cu dslr 4K, fly-cam, macara, slidere, drone etc.

Pare interesant, numai ca:
1) - Adevarata rezolutie 4K se poate obtine utilizand camere video cinematice foarte scumpe. Prestatorii de servicii video ieftine vor folosi camere entry-level 4K de calitate slaba, sub calitatea FullHD.
2) - Fly-cam este destinat filmarii de actiune: urmariri, alergare, sarituri, rotiri etc. Utilizat in exces, va crea disconfort major privitorului.
3) - Macaraua video este utilizata frecvent in cinematografie si productiile de televiziune. Implica efort la transport, timp indelungat de asamblare, sursa de energie mobila, personal calificat. Macaraua de care veti beneficia, la oferta, este de fapt un trepied cu un brat mobil de 1-2ml, manevrat manual, pe care este montat un aparat foto setat pe auto, ce va filma la intamplare.
4) - Drona. Pentru a filma cu o drona profesionala pe teritoriul Romaniei, este necesar brevetul de pilot de drona. Sunt curios cati dintre taximetristii care filmeaza la nunti, au acest brevet. Nu mai discutam ca imaginile filmate cu drona, folosite in montaj, nu vor depasi 5 minute (de regula biserica vazuta de sus).

Sunt cazuri - nu putine - cand "hartistul filmacios", la post-productie aglomereaza filmul din plin cu rame de flori, tranzitii cu inimioare si buze 3d, explozii de stelute si animatii idioate suprapuse peste filmare. "Gusturile nu se discuta", spune o vorba, dar parca tortureaza prea mult retina genul pomenit. Poti accepta asa ceva doar daca esti mega-fan filme indiene.

Sunt foarte multe lucruri de discutat despre subiectul filmari de nunta in Romania. Poate ar fi interesant sa afli cate ceva despre faptul ca piata de prestari servicii foto video este suprasaturata de impostori si neaveniti (vezi articol aici), care lucreaza "la negru", fara contracte, fara obligatii, fara sa plateasca taxe, fara sa investeasca in instruirea personala, indivizi care coboara mult nivelul in domeniu. Poate si beneficiarii au partea lor de vina pentru ca incurajeaza munca la negru si prefera sa nu incheie contracte de prestari servicii, eludand astfel plata TVA. Poate institutiile statului au si ele partea lor de vina pentru ca nu reglementeaza prin legi clare, desfasurarea activitatilor din aceasta zona. Dar asta e alta poveste ...